Fågel Phoenix

Kristiinankaupunkilainen Fågel Phoenix ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa Sälskärin pohjoisella sivulla vuonna 1742. Laivan päällikkönä oli Matts Joninpoika Berg. Kaikki laivassa olleet saivat surmansa, myös 20 Itä-Götanmaan rykmentin ratsumiestä.

Phoenix

Parkkilaiva Phoenix, kotipaikka Kristiinankaupunki. Rantautui ja jäi hylyksi 28. lokakuuta 1742 Sälskärin pohjoispuolella. Alus oli matkalla Suomesta Tukholmaan lastina sotilastarvikkeita sekä parinkymmentä ratsumiestä Östergötlannin ratsuväestä. Kaikki aluksessa olleet menehtyivät haaksirikossa. Alusta kutsutaan myös nimellä Fågel Phoenix.

Meriaura

Kaljaasi Meriaura, kotoisin Hammarlandin Bredbolstadista. Haaksirikkoutui 16. kesäkuuta 1935 noin kuusi meripeninkulmaa Sälskärin majakan pohjoispuolella. Kaljaasi sai vuodon ja upposi kovassa säässä matkalla Merikarvialta Tukholmaan koivuhalkolastissa. Ss Ligul pelasti miehistön.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.

Heinrich Quast

Länsisaksalainen moottorialus Hinrich Quast upposi puutavaralastissa 29.12.1967 Ahvenanmaan luoteispuolelle, noin 6 mpk Sälskäristä koilliseen, Girarnan itäpuolelle. Miehistö pelastui.

Koko Girarnan saaren itärannan leveydeltä on isoa, rikkoutunutta hylkyromua, mm. korsteeni. Pohja on kalliota ja kiveä, syvyys noin 7 metriä.

Bussorah

Glasgowsta, Englannista kotoisin ollut 1223 nettorekisteritonnin höyrylaiva Bussorah haaksirikkoutui Ahvenanmaalla toukokuun 6. ja 7. päivien välisenä yönä vuonna 1903.

Alus oli matkalla Sundsvallista Manchesteriin lastina 300 tonnin rautaa ja 652 standardin lankkuja, kun se sumuisena yönä ja jo vähän vuotavana ajoi Tartarus-matalikolle, noin 4,5 mpk Sälskärin majakasta luoteeseen. Kapteeni Harald H. Greenhalgh ja 22 miehistöön kuulunutta pelastautuivat seuraavana aamuna Sälskärin majakalle.

Tukholmalaisen sukellusyhtiö Neptunin höyrylaivat Neptun ja Mercur pelastivat haaksirikkoutuneesta aluksesta puutavaralastia. Vuoden 1904 tammikuussa pidettiin pelastettujen varusteiden huutokauppa.

Bussorah romutettiin norjalaisen pelastusyhtiön toimesta todennäköisesti räjäyttämällä. Nykyisin aluksen jäänteet on hajonneet Tartarus-matalikolle 10 metrin syvyyteen.