Hienon purjehdushistorian omanneen ja raumalaisen merenkulun symboliksi tulleen aluksen tarina päättyi kesällä v.1950, jolloin kuunarilaiva Uljas juhlallisin menoin polttohaudattiin avomerellä 42 metrin syvyyteen.
Laiva oli tätä ennen jo kokonaan riisuttu ja ollut ainakin kertaalleen uponneenakin Rauman satamassa, mutta päätettiin hävittää arvoisellaan tavalla. Mastot kaadettiin ja räjäytys-panokset sytyttivät aluksen palamaan ennen sen uppoamista.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Saksalainen sukellusvene U-22 pysäytti Jönköpingin sen matkalla Gävlestä Raumalle. Aluksen lastina oli sotakieltotavaraksi luokiteltua rautatavaraa ja alkoholia. Alus upotettiin siihen asennetuilla räjäytyspanoksilla.
Surkuhupaisaakin kuuluisuutta saaneen hylyn löydyttyä se lopulta nostettiin ”monikansallisin” voimin pintaan, jossa se tyhjennettiin ronskiotteisesti alkoholilastistaan. Hylyn kansirakenteet oli kansipalkkia myöten purettu lastiin käsiksi pääsemiseksi.
Hylyn tyhjennyttyä se laskettiin takaisin Raumanmereen, jossa se nyt riisuttuna varmasti saa maata kenenkään siitä enään liiemmin kiinnostumatta.
Lastattuaan Raumalla mm. 439 dritteliä voita ja otettuaan 30 matkustajaa, hl. Uleåborg lähti matkalle Gävleen syyskuun 7. päivänä klo 19 aikaan. Päästyään n. 20 mpk:n etäisyydelle maista, sen pysäytti saksalainen torpeedovene V 25. Kaikki laivalla olleet otettiin vangeiksi ja toimitettiin parin tunnin ajomatkan päässä odottelevaan Augsburg-nimiseen risteilijään. Uleåborg upotettiin tykkitulella, jolloin se ennen uppoamistaan syttyi myös palamaan.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Pehr Brahe (ex Haparanda) oli Tukholmassa Bergsunds Mekaniska Verkstadissa vuonna 1864 raudasta rakennettu matkustajalaiva. Sen pituus oli 48,11 metriä, leveys 7,54 metriä ja vetoisuus 499,97 brt.
Elettiin ensimmäisen maailmansodan aikaan. Saksalaiset sukellusveneet vaanivat myös Suomen aluevesillä. Pehr Brahe oli 2.8.1916 matkalla Raumalta Tukholmaan lastinaan lankarullia ja postikortteja. Kapteenina oli K.T. Gustafsson. Aluksessa oli myös meriluotsi J.H. Karlsson. Noin klo 14.30 saksalainen luutnantti Kurt Albrechtin komennossa ollut sukellusvene UB 36 pysäytti aluksen varoituslaukauksella. Pehr Brahen kone pysäytettiin heti. Sukellusveneestä annettiin laivaväelle ohjeet jättää alus ja siirtyä pelastusveneisiiin. Laivalla olleet 16 henkeä siirtyivät veneisiin jättäen kaiken omaisuutensa alukseen.
Veneiden ehdittyä turvallisen välimatkan päähän ammuttiin sukellusveneeltä laivan paapuurin kylkeen kuusi laukausta vesirajaan. Höyryalus pysyi kuitenkin edelleen pinnalla, kunnes sukellusvene ampui styyrpuurin puolellekin kranaatin. Pehr Brahe upposi keula edellä n. klo 15.00. Upotus tapahtui ilmeisesti n. 15 mpk majakkalaiva Relandersgrundista lounaaseen. Paikalle sattunut ruotsalainen höyrylaiva Öland toi miehistön Raumalle.
Katso myös