Emäsalon Kivitakaviken-lahdessa on matalassa rantavedessä hylynjäännös, jonka osia on ajautunut ja nostettu rannalle.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.
Emäsalosta etelään, Kalkskärin länsirannassa kerrotaan olevan kaksi hylkyä.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.
Emäsalosta kaakkoon, Haxalön ja Äggskärin välissä on n. 32 metrin syvyydeeä puuhylky. Se voi olla lotja tai proomu.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.
Emäsalon eteläkärjessä on lähdetiedoissa itälänsisuuntainen hylkymerkintä. Paikka on tarkistamaton ja syvyys, noin 10 metriä, arvioitu merikartalta.
Venäläisten evakuoidessa Hankoa heidän laivansa ajoivat pohjoista reittiä Suomen rannikon läheisyydessä välttääkseen miinakenttiä. Verkonlaskija Azimut oli lastannut Hangosta 288 matkustajaa viedäkseen heidät itään. Myrskyssä yön aikana Azimut törmäsi ajomiinaan ja upposi miehistön ja matkustajien kanssa 21.11.1941 Juminda-miinakenttään jossain Emäsalon eteläpuolella.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Chrysant hankittiin Hollannista Suomeen vuonna 1970 toimittamaan hiekanrahtausta Helsingin lähistölle. Se pituus oli noin 40 metriä ja leveys 8 metriä. Alus upposi Sipoonselällä saatuaan vuodon ilmeisesti karilleajossa. Kapteeni pyrki tuomaan aluksen kotisatamaansa Voolahteen, mutta laiva täyttyikin vedellä ja upposi keula edellä Varlaxuddeniin Emäsalon luotsiaseman eteen. Aluksen kovasta vauhdista kertoo keulassa oleva melkoinen murjoutuma. Keula on myös vajonnut jonkin verran mutaan. Perä sen sijaan on pohjasta irti joten potkuriakseli ja peräsin ovat hyvin nähtävissä. Hylyn ylimmät osat ovat koko matkalla noin 13 metrin syvyydessä. Pohja on keulassa 16 metrin syvyydessä ja perässä 19 metrissä.
Hylyn sisäosiin on kohtuullisen helppo sukeltaa, koska kaikkialta näkee ulos konehuonetta lukuunottamatta. Nostettu potkuri on ollut halkaisijaltaan noin 1,4 metrinen. Chrysantin ruori on nostettu muistoksi laivan omistajalle ja messin kamiina sukellusseura Murenan tukialuksen lämmönlähteeksi. Hylky on hyvässä kunnossa ja varsinkin talvisaikaan paikan kirkkaasta vedestä johtuen saattaa lähes koko hylky näkyä sen yläpuolelta samalla kertaa. Lounais-koillissuunnassa olevaa hylkyä ei saa poijuttaa kohdalla olevan luotsiväylän takia.
Kotkalainen Martta oli matkalla Pyhtäältä Tallinnaan. Pyhtään Keihässalmessa se oli lastattu täyteen paperimassaa, kansilastiakin oli. Sopivia purjehdussäitä oli jo odoteltu pitkään mutta 29.10 pätettiin lähteä tuulen hieman laannuttua. Ulkona merenkäynti oli vielä turhan kova ja Martta alkoi keinua vaarallisesti. Vettynyt kansilasti turposi rajusti ja repi mereen pudotessaan laivan kyljet auki useasta kohdasta. Kapteeni Hjalmar Mattsson käänsi aluksen kohti mannerta ja ruuman tyhjennyspumppaus aloitettiin. Luotsilippu nostettiin Söderskärin kohdalla, mutta merenkäynnin takia luotsia ei saatu vaan jouduttiin omin voimin raahautumaan Emäsalon suojaan. Sinne Martta upposi.
Komea ja erittäin hyvin merivirtoja kestänyt sellu- ja vaneripaalilastissa ollut hylky makaa Esthamnsfjärdenillä Emäsalon länsipuolella 28 metrin syvyydessä vaakasuorassa. Kannella olleet kajuutat ovat menettäneet seinälautansa ja mastot on kaadettu nurin. Ne räjäytettiin poikki väylää seilanneitten alusten tieltä 30-luvulla. Mm. aluksen ehjät ilmapuntari ja tiimalasi on toimitettu jälleen päivänvaloon tulevien sukupolvien ihasteltavaksi. Noin 30-metrisen aluksen lastia on edelleen nähtävissä hylyn ruumissa. Mutapohjalle uponneen ja merikorttiin merkityn hylyn varsinainen nähtävyys lienee 2,4-metrinen ankkuripeli. Näkyvyys hylyllä on usein erittäin huono.
Porvoossa, Emäsalon itäpuolella, Orrenkylän lähellä on Hulda-nimisen puuhylyn jäännökset luodon ja mantereen välissä kahden metrin syvyydessä. Alus on aikanaan kuljettanut lautoja Helsingin ja Porvoon välillä.