Puurunkoisen purjelaivan hylky, jonka pituus on noin 40 metriä ja leveys noin 10 metriä. Hylky on pohjassa ”kaivautunut kuoppaan”. Hylky on vankkarakenteinen. Kansipalkkien polviot ja palkkien tapitukset ovat metallia. Alus on ollut todennäköisesti puutavaralastissa, sillä ruuman pohjalla on näkyvissä piirulastin jäämiä. Hylyn kansipalkisto on irronnut ja kyljet ovat kaatuneet sivuille. Takilaa tai takilan osia ei ole havaittavissa. Aluksessa on ollut peräpeili. Hylky on revennyt auki keulasta.
Alus vaikuttaa olevan pelastettu, sillä kansivarustus ja suurin osa lastista puuttuu, tai vaihtoehtoisesti alus on ollut proomukäytössä. Hylyn sisällä on tyhjä ankkuripeli. Keulan luona pohjalla makaavasta keulasteevin palasta lähtee ankkuriketju, joka on katkennut lyhyeksi. Loppuosa ankkuriketjusta on joko katkennut tai hautautunut savipohjaan. Hylyn ajoitusta ei tunneta. Se saattaa olla peräisin 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alusta.
Hylky havaittiin Liikenneviraston merenpohjankartoituksissa 2010. Barlius-ryhmä teki yhteistyössä Saaristomeren sukeltajien ja Nautic Club Urheilusukeltajien kanssa tarkastussukelluksen kohteelle 8.6.2024.
Borstöstä etelään, Ståtbådarnan luoteispuolella olevan Källarbådan eteläpuolella on puuhylky, joka on alkuaan voinut olla pintahylky. Kohde sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston rajoitusosassa.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.
Borstöstä 3 mpk etelään, Västra ja Mellan Rödskärin välissä, on lähdetiedoissa lounaiskoillissuuntainen hylkymerkintä. Paikka on tarkistamaton ja syvyys, 20 metriä, arvioitu merikartalta.
Barlius-ryhmä etsi viistottamalla hylkyä kesällä 2025 löytämättä sitä.
Jalosukuista kreivitär Maria Sofia de la Gardieta kyydinnyt alus upposi 1664 Borstön lähistön vesille jonnekin Bredharun, Gråhällsklippanin, Lökholmenin tai Breidskärin lähistölle.
Kiitokseksi pelastumisestaan kreivitär lahjoitti varoja Eurholmenin kappelin rakentamiseen ja kappelin kirkollisen irtaimen hankintaa varten.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Saksalainen kuunari Emma Johanna upposi 14.11.1877 Borstön lähistöllä Luolon matalalla. Päällikön nimi oli W. Richardt. Alus oli kallistunut myrskyssä pellavansiemenlastin siirtymisen jälkeen. Tästä syystä jouduttiin hakeutumaan saariston suojaan, mutta matkalla osuttiin kariin. Laiva oli tulossa Tallinnasta ja matkalla Flensburgiin. Miehistö pelastui. Uppoamispaikka on lähteen mukaan Utön majakalta 18 1/2 englantilaista mailia ONO 3/4 O tai OSO 3/4 O.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.