Orrnäsin hylky

Kemiöstä koilliseen, Ornaistenlahdessa on puuveneen hylky.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Notönin rantahylky

Kemiön länsiosassa, Notön-saaren etelälahden pohjukassa on puuhylky rantavedessä.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Korsholmsvikenin hylky

Kemiön Korsholm-niemen itälahdessa on puisen purjealuksen hylky. Ainakin osa hylystä on nostettu.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Bjensbölen ruuhi

Kemiön Bjensböleträsketin pohjoispuolelta on löydetty ruuhi entiseltä järvenpohja-alueelta, n. puolen metrin syvyydestä maasta. Ruuhi on upotettu järveen lähelle löytöpaikkaa.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

De Jonge Jonfraw Anna Maria

Hollantilainen kaljuutti De Jonge Jonfraw Anna Maria kärsi haaksirikon neljäntenä päivä heinäkuuta 1775 matkalla kotikaupungistaan Amsterdamista painolastissa kohti Haminaa. Utön jälkeen se joutui sumussa karille jonnekin Kemiön saaristoon.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.

Strömman kanavan hylky II

Kemiössä virolainen, puinen kauppa-alus on uponnut noin 20 metrin syvyyteen mutapohjalle, lähelle Strömman kanavan suuaukkoa.

Barlius viistokaiutti kaikki kolme Strömman kanavan hylkyä heinäkuussa 2022 kuvan mukaisesti löytämättä niitä. Tämän hylyn kohdalla on mahdollista, että hylky jäi ajossa katveeseen.

Strömman kanavan hylky I

Kemiössä Strömman kanavan rakentamisessa käytetty proomu on uponnut 5-6 metrin syvyyteen lähelle kanavan suuaukkoa.

Barlius viistokaiutti kaikki kolme Strömman kanavan hylkyä heinäkuussa 2022 kuvan mukaisesti löytämättä niitä.

Mjösundin hylky II

Kemiön itäpuolella, Mjösundin tiilitehtaan laiturin lähellä makaa hajonneen, tuntemattoman puualuksen ranka 7 metrin syvyydessä hiekkapohjalla. Hylky on noin 10 metriä pitkä. Se lepää n. 20 metrin päässä laiturista.

Barlius viistokaiutti alueen heinäkuussa 2022. Hylky on mitä ilmeisimmin pahoin hajonnut. Paikkatieto päivitettiin kuvan mukaisesti. Alueen muista hylyistä ei löytynyt enää jälkiä.

Mjösundin hylky I

Kemiön Mjösundissa, seitsemän metrin syvyydessä oleva teräsrakenteinen hylky on jäänyt laiturin rakenteiden alle. Hylky on noin 20 metriä pitkä ja makaa kölillään.
Lähdetiedoissa on pohjoiseteläsuuntainen hylkymerkintä. Tekstimaininta “Laiturin alla Tanskan kuninkaallisen laivaston huvipursi“ (Sukellusseura H2O r.y.:n hylkyarkisto, 739-2).
Jouko Honka kertoo: Tämä hylky on ilmeisesti purjelaiva Grönland, ehkä entinen Christian. Se oli toiminut postilaivana Tanskan ja Grönlandin välillä, ilmeisesti kymmeniä vuosia. Sen pohjan kerrottiin olleen tammea 7- kertaisena. Siinä oli purjeiden lisäksi noin 200 hv höyrykone, jolla se saavutti 7-8 solmun nopeuden. Keramia-tiilitehtaan omistaja Hugo Meltola osti sen Suomeen v.1952 ja muutti sen sillilaivaksi. Huonolla menestyksellä se kävi merikapteeni Pöylin (Pyölin) johdolla Islannissa muutamana kesänä, mutta käyttöön sopimattomana ja huonosti kannattavana bisneksenä se poistettiin merenkulusta ja upotettiin tiilitehtaan laiturinpohjaksi. Suomeen tulleessaan siinä oli erittäin hieno salonki, jota kerrottiin jonkun Tanskan kuninkaankin käyttäneen Grönlandin matkallaan – olen itse nähnyt tämän vanhan sisustuksen. Osallistuin purjehdukseen kesäkuussa 1952. Reittimme oli tuolloin: Turku-Lyypekki-Kööpenhamina-Haugesund (Bergenin eteläpuolella).

Barlius viistokaiutti alueen heinäkuussa 2022, eikä löytänyt enää hylkyä. Kuten kerrottua se on jäänyt laiturin alle.