Dragsfjärdinlahti 1

Dragsfjärdinlahden eteläpäässä, Kullan puulaiturista n. 70 m koilliseen, on limisaumainen hajonnut puuhylky.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Dragsfjärdinlahti 2

Dragsfjärdinlahden eteläpäässä, betonilaiturista 50…70 m pohjoiseen, on limilaitainen hylyn pohja.
Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Slätskäretin hylky

Hiittisissä Slätskäretin lounaispuolella on tuntematon hylky.

Eugenia

Jahti Eugenia purjehti rahtiliikenteessä Rauma-Maarianhamina-Helsinki alueella vuoteen 1951. Alus poistettiin Suomen kauppa-alusrekisteristä neljänneksi viimeisenä purjelaivana vuonna 1951. Eugenian rakensi vuosina 1879-1880 Hiittisissä Bolaxin saaressa aluksen kapteenin, Oskar Gustafssonin isä Gustaf Andersson laivanrakennusmestari A.Grundströmin johdolla.

Yksimastoisessa Eugeniassa ei ollut moottoria vaan se purjehti koko aikansa hampusta tehdyillä purjeilla. Vasta myöhemmissä muutostöissä siihen vaihdettiin alkuperäisen, todennäköisesti hampputakilan tilalle vaijeritakila.

Vuonna 1905 alukseen tehtiin suurempi korjaus, samalla runkoa vahvistettiin ja se sai uuden tasasaumaisen laudoituksen. Eugenia erikoistui painavien lastien kuljetuksiin ja tavanomaisia rahteja olivat kivet, joita se kuljetti Kökarista Hankoon.

Alus oli katsastettu 45 tonnille, mutta siihen saatettiin lastata jopa 49,5 tonnia lastia. Kertomuksen mukaan suurin koskaan sillä kuljetettu kivi painoi 13,5 tonnia. Mm. vuosina 1905-1906 se kuljetti Bengtskärin majakan rakentamisessa tarvittavaa hiekkaa ja kiveä.

Eugenia upposi Remörarnan saaren lahteen 72 vuoden ikäisenä, lähelle rakennuspaikkaa, aluksen kapteenin maatessa sairaana kotonaan. Seuraavina vuosina jää rikkoi aluksen rungon pahasti ja se vajosi lahden pohjaan. Tällä hetkellä aluksen hylky makaa oikein päin 4-6 metrin syvyydessä hiekkapohjalla, ja vain osa kaarista ja palkeista on jäljellä. Sijainti on noin 59°55´87 P ja 22°44´69 I.

Purjelaivaperinteen elvyttämiseksi vuonna 1997 perustettu Pro Kimitoö-skutan ry on rakentanut Eugeniasta esikuvansa mukaisen replikan. Aluksen rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 1997 Kemiössä ja viimeisteltiin Västanfjärdissä, jossa vesillelasku tapahtui 24.7.1999 yli 4000 ihmisen osallistuessa tapahtumaan. Uuden jahti Eugenian kotisatama on Taalintehtaalla ja se tulee purjehtimaan nuorisopurjelaivana.

Barlius viistokaiutti kuvan mukaisesti lahden ja lähialueen heinäkuussa 2022 löytämättä jälkiä hylystä. Olisiko siivottu laiturirannasta?

Hamnholmarnan hylky

Hajonnut, pienikokoinen puuhylyn ranka sijaitsee Dragsfjärdissä, Kasnäsistä etelälounaaseen Hamnholmenin saaren koillispuolella.

Falkön hylky

Dragsfjärdissä, Falkön koillispuolella, mutapohjalla on hajonnut puuhylyn ranka. Hylky on 20-30 metriä pitkä ja sen kaarien päät pilkottavat mudasta.

Barlius viistokaiutti kohteen kuvan mukaisesti heinäkuussa 2022 löytämättä hylkyä.

Dragsfjärdin Furuskärin hylky

Dragsfjärdin länsipuolella, Furuskärin saaren itäpuolella lähellä rantaa on hajonneen 10 metriä pitkän, vaatimattoman puualuksen ranka.

Barlius-ryhmä viistokuvasi hylyn kesällä 2024.

Dragsfjärdin Höglandin hylky

Dragsfjärdin länsipuolella, Höglandin saaren pohjoispuolella on hajonneen, n. 10 metriä pitkän, todennäköisesti saaristolaisjahdin hajonnut ranka 7 metrin syvyydessä.

Barlius-ryhmä etsi alueelta viistottamalla kesällä 2024 löytämättä hylkyä.

Dragsfjärdin Höglandin hylky II

Dragsfjärdissä, Höglandin saaren pohjoislahdessa, on hajonneen puualuksen jäänteet 9 metrin syvyydessä kallion päällä.

Barlius-ryhmä etsi alueelta viistottamalla kesällä 2024 löytämättä hylkyä.

Yttre Klovaskärin hylky

Saaristomerellä, Vänöstä etelään, Yttre Klovaskärin kaakkoisrannassa on puisen purjelaivan tai kahden purjelaivan pohja- ja kylkirakenteita. Hylyn molemmin puolin on irtotavaraa ja lankkuja.

Hylky saattaa olla alueella 1882 uponnut tanskalainen Rob Roy, josta tarkemmin www.haverit.net