Kaljaasi Minerva, kotoisin Visbystä. Haaksirikkoutui 6. syyskuuta 1866 Hamnskärin eteläniemen luona Saltvikissa. Miehistön kohtalo tuntematon.
Huom! Barlius viistokaiuttanut alueen ympärystän heinäkuussa 2022, ei mitään havaintoja hylystä. Irto-osia on voinut jäädä piiloon
Barlius kertoo, että toisen tiedon mukaan Minerva haaksirikkoutui Signilskärin lähellä.
Priki Hilma, kotipaikka Turku. Haaksirikkoutui 6. marraskuuta 1896 Kalskärin Smattorna-luotojen pohjoispuolella Saltvikissa. Takila ja osa irtaimistoa kyettiin pelastamaan. Miehistö pelastettiin. (Kalskärin Smattorna-luotojen sijainti on noin 60°27´90 P, 20°12´50 I. )
Huom! Barlius viistokaiuttanut alueen ympärystän heinäkuussa 2022, ei mitään havaintoja hylystä. Irto-osia on voinut jäädä piiloon.
Barliuksen mielestä tämän aluksen nimi on Hilda, ei Hilma. Käsitys perustuu mm. Luotsilaitoksen vuosikirjaan, jossa on Hilda. Kaikki tiedot täsmäävät. Hylyt.netissä tämä on jo
Kuunari Diana, kotipaikka Slite (Ruotsi). Joutui haveriin Selkämerellä 11. lokakuuta 1919 ja ajelehti kaatuneena Saltvikin Länsmansgrundiin. Hylky pelastettiin Saltvikin Haraldsbyhyn, jossa puulasti pelastettiin. Miehistö pelastettiin.
Parkkilaiva Carl Johan, kotipaikka Fjälbacka, Bohuslän (Ruotsi). Alus haaksirikkoutui luoteismyrskyssä 4.11.1904 Knatarnan pohjoispuolella Saltvikissa. Kalskäristä kotoisin ollut kalastaja Aksel Lindroos löysi hylyn 10. marraskuuta huomatessaan meren pinnan yläpuolelle nousevat maston päät. Kahdentoista hengen miehistö menehtyi.
Kaljaasi Edo, kotipaikka Saltvik Långbergsöda (Ahvenanmaa). Haaksirikkoutui tulipalossa kotisatamassaan 7. syyskuuta vuonna 1900.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Jahti Greta Stina, kotipaikka Eckerö, Torp. Haaksirikkoutui syksyllä vuonna 1850 lähellä Boxötä Saltvikin saaristossa. Jahti oli matkalla Turkuun halkolastissa. Miehistö pelastui.
(Boxö-saaren sijainti on noin 60°23´70 P, 20°06´50 I).
Parkkilaiva Anna, kotipaikka Moss, Norja. Alus ajoi karille ja upposi 14. lokakuuta 1879 lähellä Hamnötä Saltvikin Saggössä matkallaan Sundsvallista Roueniin lautalastissa. Miehistö pelastui.
Kuunari Venus, kotipaikka Vätö, Roslagen. Haaksirikkoutui 14. lokakuuta 1879 lähellä Saggön luotsipaikkaa. Alus oli matkalla Furusundista Skellefteåhon painolastissa. Miehistö pelastui.
Lauantaina 15.1.1949 moottorikuunari m/s Maj (ent. Richard W. Clark) lähtee Mäntyluodosta määränpäänään Kööpenhamina. Vuorokauden vaihduttua kello 02.10 Maj saa peräsin/potkurivaurion ja jää ajelehtimaan ohjauskyvyttömänä myrskyisälle Selkämerelle.
Vielä saman päivän aikana (16.1) kello 12.30 tapahtuu Maj`ssa räjähdys ja alus syttyy palamaan, ohitettuaan Isokarin majakan korkeuden. Kapteeni ja neljä miehistön jäsentä jättävät Maj´n noin kello 14, pääsevät maihin (17.1 klo 13:30) Boxön saarelle ja selviävät onnettomuudesta. He ovat Hamnsundetissa noin klo 15 ja illalla Maarianhaminassa.
Alukselle jää vielä seitsemän miehistön jäsentä; kuusi miestä ja yksi nainen. Vielä sunnuntain aikana (16.1) alukseen jääneet ankkuroivat Maj´n ennen omaa tuhoaan. Hylyn etsintöjä vaikeuttaa huono sää ja kapteenin antama varsin virheellinen sijaintitieto.
Vasta 24.1 värdöläiset kalastajat saavat näköhavainnon Maj´n hylystä ja he käyvät ensimmäisen kerran hylyn luona 26.1.
Merivartioston mukaan paikka on seitsemän mailia koilliseen Rannöstä ja yhdeksän mailia luoteeseen Pattskäristä (karkeasti 60 38′ ja 20 21′).
Ennen hylyn satamaan hinausta merivartiosto vahtii hylkyä, mutta kova myrsky pakottaa merivartioston jättämään hylyn (2.2) ja myrskyn laannuttua (3.2) Maj on kadonnut eikä sitä etsinnöistä huolimatta enää löydetä.
Uutinen 30.11.2024: Pentti Lehtolan uusi Maj-kirja on ladattavana tuon linkin takana, etusivun alimmalla rivillä. Jos haluat jakaa e-kirjaa eteenpäin, niin jaa se aina linkkinä älä tiedostona ei esim. sähköpostin liitteenä. Laita myös some-alustalle/web-sivustolle linkkinä ei tiedostona. Mahdolliset päivitykset Maj`n tarinaan tulevat näkymään ainoastaan linkin takana. Kopio aina tämä teksti linkin mukana, niin toivomus menettelytavasta siirtyy myös eteenpäin.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Oulusta kotoisin ollut kuunari Hakakengäs tuhoutui 26.10.1850 väylällä Furuskärin itäpuolella, Ahvenanmaan Saltvikissa. Alukseen oli Paraisilta lastattu kapteeni Forseniuksen valvonnassa 1400 tynnyriä kalkkia. Hakakengäs sai myrskyssä vuodon, ja miehistö olisi joutunut pimeässä yössä kuolemanvaaraan, ellei kuunari olisi tarttunut suurelle vedenalaiselle kivelle. Siitä heidät myöhemmin saatiin turvaan. Hakakengäs lasteineen upposi. Aluksesta pelastettuja tavaroita huutokaupattiin Bomarsundissa helmikuussa vuonna 1851.
Aluksen hylyn paikallisti Ulf Lillie vuonna 1981.