Hanna-Marjut

Tämän Marttilan varustamon omistaman kuivalastialuksen hylky on 38 metrin syvyydessä Kihdin selällä. Se oli tulossa kohti mannerta Ahvenanmaalta melko ankaran merenkäynnin vallitessa. Kun aluksen katoaminen havaittiin, hälytettiin paikalle 13-miehinen, urheilusukeltajista koostunut pelastusryhmä. Hylky paikallistettiin sen jättämän öljylautan alapuolelta ja siitä löydettiin myös peräportaisiin kiinni sidottu laivan pelastuslautta. Syvyys ja kova merenkäynti haittasivat etsintöjä, mutta työ saatiin vietyä suunnitelman mukaisesti läpi.

Uppoamisensa jälkeen hylky valui syvemmälle, nykyisille sijoilleen, vasemmalle kyljelle kallistuneena.

Uppoamisen syy on edelleen selvittämättä ja vain yksi turman uhreista löydettiin hylyn keittiöstä. Erään arvelun mukaan alus olisi ollut ylilastattu, ajanut lastiruuman luukut avoimena ja uinut liian syvällä, jolloin suuret aallot olisivat päässeet valumaan ruumaan. Alus olisi kallistunut ja uponnut muutamassa sekunnissa.

Laiva oli rakennettu Saksassa vuonna 1961 Pöseldorf-nimiseksi. Sen vetoisuus oli 499 brt, pituus 61,8 metriä ja leveys 9,6 metriä. Hanna Marjutin maksiminopeus oli 10,3 solmua. Hylyn kaksi ruumaa olivat uppoamishetkellä täynnä sokerijuurikasta, perunaa ja porkkanoita.

Fortuna

Pienehkö rahtilaiva Fortuna oli sokerijuurikaslastissa Ahvenanmaalla, Kihdin selällä. Aluksen lasti siirtyi, laiva kallistui ja lopulta kaatui. Autolautta Wellamo pelasti paikalta kaksihenkisen miehistön sekä kapteenin kaksi mukana ollutta lasta. Fortunan ruumaluukut olivat onnettomuuden sattuessa auki.

Myöhemmin Turun hovioikeus tuomitsi päällikön sakkoihin laiminlyönneistä laivapäiväkirjan pidossa, radiolaitteiston katsastuksessa sekä miehistösäännösten rikkomisesta. Aluksen vähimmäismiehitykseen olisi tullut kuulua vähintään kolme miestä. Epävarman tiedon mukaan aluksen koko on ollut 52 x 8,9 metriä ja vetoisuus 487 brt. Fortunan omistaja oli Rolf Salmelin ja kotipaikka Kemiö.