Moottorialus Ruston, kotipaikka Rauma. Haaksirikoutui syksyllä 1971 kovan sään takia hinauksen aikana lähellä Äggörarnaa, Brändössä. Miehistö pelastui.
Kaljaasi Broder, kotipaikka Finström Ämnäs. Kaljaasi ankkuroitui 3. marraskuuta vuonna 1902 Brändössä Lillklyndanin ankkuripaikalle, matkallaan Södertäljestä Raumalle, lastinaan sammuttamatonta kalkkia. Yöllä 4. marraskuuta nousi kova länsi-lounainen myrsky jolloin kaljaasi alkoi rekaamaan ja osui karille. Lasti turposi tultuaan kosketuksiin veden kanssa ja aluksesta tuli hylky. Miehistö pelastui.
HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.
Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.
Rautaparkki Havilah, kotipaikka Malmö (Ruotsi). Ajoi karille ja jäi hylyksi 21. lokakuuta 1899 Äggörarnan luona Norra Brändössä. Miehistö pelastettiin.
Katso myös
Barlius-ryhmä viisto- ja dronekuvasi hylyn kesällä 2024.
Hylky on osin purettu ja levinneenä laajalle keula kohti luotoa.
Hyvin lähellä ellei samassa pitäisi olla sitä purkamassa olleen Tjörve I:n hylky. Kuvissa sitä ei varmaksi erota, joten sukeltajien havainnot olisivat tervetulleita.
Parkkilaiva Viktor, kotipaikka Arendal. Haaksirikkoutui 14. lokakuuta 1879 Gråskärin luona Brändössä. Alus oli matkalla Lillesandista Nordmalingeen painolastissa. Miehistö pelastui.
Huom! Barlius viistokaiuttanut alueen Gråskärit heinäkuussa 2022, ei mitään havaintoja hylystä. Irto-osia on voinut jäädä piiloon.
Barlius pitää todennäköisempänä, että Viktor haaksirikkoutui lähempänä Storklyndania, siellä on Gråskär 60.591748 20.921908.
Höyrylaiva Tjörve I, kotipaikka Stavanger. Haaksirikkoutui 13. syyskuuta 1913 räjähdyksen seurauksena romunnosto-operaatiossa rautaparkkilaiva Havilahilla Äggörarnan luona, Brändössä. Sukellustukialuksen päällikkö, sukeltaja sekä kaksi miehistön jäsentä menehtyivät onnettomuudessa.
Huom! Barlius-ryhmä viistotti saaren itäpuolen vuonna 2022 löytämättä hylkyä.
Ryhmä kuvasi myös Havilahin kesällä 2024 toiveena erottaa myös mahdollinen Tjörve samasta kohtaa. Kuvista sitä ei erottunut mutta sukeltamalla tämä varmistuisi.
Germundsvidjassa vuonna 1874 vesille laskettu parkki sai nimekseen Dagmar. Alus oli vetoisuudeltaan 200 lästiä joka vastaa 452 rekisteritonnia. Sittemmin sen kotipaikaksi tuli Ruotsin Väddö ja jossain vaiheessa aluksen nimi muuttui Thrineksi.
Haveripaikaksi mainitaan eri lähteissä a) nk. Breda Grund, Hullbergan ja Klynta Kobbarnan välillä, b) Brändössä Hulbergan ja Klytön välissä Ahvenanmaalla, c) noin 20 merimailia länsilounaaseen Enskärin majakasta kohti Väderskäriä Brändössä.
Thrine oli kuljettamassa puutavaralastia Örnsköldsvikistä Bristoliin, kun se joutui luoteismyrskyn yllättämäksi. Myrsky painoi alusta kohti Suomen rannikkoa. Lopulta alus pysähtyi osittain kivelle ja osittain hiekkasärkälle niin tiukkaan, että sen irrottaminen havaittiin toivottomaksi. Aluksen tila alkoi käymään niin vaaralliseksi, että miehistön oli hylättävä se. Miehistö siirtyi laivaveneeseen ja selviytyi omin neuvoin asumattomalle saarelle, josta paikallinen kalastaja heidät myöhemmin pelasti.
Thrinestä saatiin pelastettua irtaimisto, mutta alus jäi hylyksi.