Enskärin hylky

Enskärin merivartiosatamalahden itärannalla on matalassa vedessä pinnalle hyvin näkyvä hylky. Hylystä erottuvat köli ja pohjakaaret. Hylyn pituus on n 15-20 m.

Käringsundin hylky

Eckerössä Käringsundin edustalla on 24 metrin syvyydessä tuntemattoman kaksimastoisen purjelaivan hylky. Hylyssä mm iso n 2,5 metrinen ankkuri, pulloja ja pääkalloblokeja. Alus on arviolta 20-25 metrin pituinen

Enklingen länsirannan purjealus

Ahvenanmaalla, Enklingen länsirannassa, on pienehkö purjealus rantaan hajonneena.

Runko on havupuinen, tasasaumainen ja molemmin puolin karneerattu. Laudoituksessa on käytetty rautaniittejä ja kaarien kiinnityksiä on vahvistettu rautatapein.

Alueella on kolme noin 10 m suuruista rungon osaa ja runsaasti pienempiä kappaleita. Takilan jäänteitä ei ole havaittu.

Kuvien keltaisessa pisteessä olevan irto-osan koordinaatit ovat 60.338188 ja 20.73536. Syvyys 12m.

Märketin purjealus

Noin 300 m Märketin eteläpuolella on puisen purjealuksen hajonnut hylky.

Engelsmannens kläppenin hylky

Paikalla on kölillään oleva puualuksen osin hajonnut hylky. Laidat nousevat 3-4 metrin korkeuteen.

Lyderhorn

Märketsskallen koitui norjalaisen höyrylaiva Lyderhornin kohtaloksi. Alus oli matkalla Rotterdamista Luulajaan painolastissa.

Pelastusyritykset olivat toivottomia ja lopullisesti alus upposi Märketsskallenin kaakkoispuolelle marraskuun myrskyssä samana vuonna.

Hylkyä romutettiin vuonna 1906.

Norra Betsön hylkymerkki

Garminin HomePort-merikortista on bongattu hylkymerkki. Paikalla on matalaa karikkoa. Kohdetta ei ole tarkistettu sukeltamalla.

Snorklaamallakin selviäisi onko pohjassa lankkuja tms., vai onko merikortille vain sattunut kaksi vedenrajakiven merkkiä vieretysten.

Koskis troolari

Ahvenanmaalla, Kökarin eteläpuolella, on Brunnskärin itäpuolelle upotettu troolari sukelluskohteeksi.

Planet

Planet oli vuonna 1898 Saarenmaalla rakennettu kolmimastokuunari. Se joutui saman marraskuisen myrskyn uhriksi kuin uusikaupunkilainen Meteor. Planet oli painolastissa paluupurjehduksella kotisatamaansa Paraisille, jossa se oli tarkoitus vetää talviteloille. Aluksesta ehdittiin pelastaa riki ennen lopullista uppoamista.

Hylky nojaa rantakallioon rannan suuntaisesti. Keulassa on mm. ankkuripeli. Hylky on hyvin säilynyt, mutta sukellusta haittaa usein huono näkyväisyys ja savipohja.

Alice

Ahvenanmaalla, Rödhamnin saaristossa, upposi kovassa myrskyssä yöllä 7.12.1961 turkulainen moottorikaljaasi Alice. Se oli lähtenyt Tukholmasta mukanaan kolme miestä.

Hylky löytyi aamulla Lilla Hästskärin pohjoisrannasta mastonhuippu pinnalla. Perä oli 4 m syvyydessä kallio- ja keula 8 m syyvyydessä hiekkapohjalla. Vielä viikkoa myöhemmin uhreja ei oltu löydetty. Hylystä on sittemmin pelastettu moottori ja varusteita.