Elvi

Paraisilta kotoisin ollut laivurien V. Lehtinen ja A. Janssonin kaljaasi Elvi (68,57 brt) haaksirikkoutui lastinaan 25,000 tiiltä matkalla Paraisilta Livonsaaren osuuskaupalle 13.5.1933 salakarille Urkluodon päässä, Omenasaareen edustalla, Hakkenpään eteläpuolella, Taivassalossa. Haaksirikon syynä oli väärin asennettu itäreimari. Meriselitys jätettiin Turussa. Elvi oli rakennettu Koivistolla 1913, ja oli 23,5 m pitkä ja 7,15 m leveä. Kaljaasista pelastetut purjeet ja liikkuvakalusto myytiin 16.6.1933 pidetyssä huutokaupassa Turun halkosatamassa.

Meriselitys:
Kaljaasi Elvin kippari V. Lehtinen jätti eilen Turun raastuvanoikeuteen meriselityksen. Hän kertoi, että alus lähti Paraisilta 13.5 lastinaan 25 000 kpl kakkosluokan tiiliä määränpäänään Villnäs (nyk. Villnäsin kartano). Tarkoitus oli yöpyä Hakkeenpään kohdalla, koska merkitty väylä lastauspaikalle puuttui.
”Itäreimari jonka paikka on Omenasaaren niemen edustalla olikin itäpuolella karikkoa, ja kun olimme noin klo 20.30 noin 100 metriä kaakkoon kyseisestä reimarista, alus osui pohjaan ja kääntyi suoraan kohti Omenasaarta, ajautuen 7–8 solmun nopeudella karille. Kannen lankut alkoivat nousta ja vesi tulvi ruumaan niin rajusti, ettei pumppaus auttanut.
Tunnin kuluttua alus oli täyttynyt vedellä, kaatui oikealle kyljelleen ja runko painui veden alle. Menimme maihin jollalla, johon olimme jo pelastaneet vaatteemme. Seuraavana päivänä pelastimme aluksen irtaimiston miltei kokonaisuudessaan”. Lehtinen katsoi, että aluksesta on tullut hylky eikä sen pelastaminen kannata.

Barlius-ryhmä löysi hylyn viistokaiuttamalla syksyllä 2024 ja sukelsi sille keväällä 2025.

Fårholmenin hylky

Hankoniemen pohjoispuolella Syningsvikenin Fårholmenin eteläpuolella on matalassa vedessä puurunkoisen aluksen limisaumainen hylky. Hylyn pituus on 25 – 30 metriä ja se lepää itä-länsisuunnassa keula itään. Syvyys keulassa on noin 1 m metri ja perässä noin 2 m. Peräranka on osin pystyssä ja siinä on yksi peräsimen kiinnike jäljellä; itse peräsin puuttuu. Puuaines vaikuttaa olevan havupuuta.
Suomen Meriarkeologinen seura ry on kuvannut ja mallintanut hylyn 2024. Arvion mukaan hylky on yli satavuotias.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä.

Uppoluodon hylky

Hylky on hajonnut Uppoluodon matalikon eteläpuoleisessa syvänteessä useaan osaan. Alus on ollut todennäköisesti 1800-luvun loppupuolella havupuusta rakennettu tasasaumainen alus. Hylystä on tavattu vain erillisiä kyljen palasia laajalla alueella 10-14 metrin syvyydeltä.

Suomen meriarkeologinen seura kuvasi ja mallinsi isoimpia hylyn osia 2024.

 

Itkonniemen proomu

Kuopiossa on Itkonniemen eteläpuolella proomun hylky osittain väylämerkin perustuksen alla. Matalana hylkynä se on voinut vahingoittua tukinuitoista, osia on levinnyt hylyn ympärille.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Huikosenniemen hylky

Oulun Pateniemen Huikosenniemessä on puuhylky osin aallonmurtajan ja laiturin alla. Se tulee aikanaan jäämään rannan muutostöiden alle.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Katajanokan ruuhi

Katajanokan pohjoisrannassa on ruuhen pohja- ja sivulautoja.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Muisto

Kaksimastoinen, männystä rakennettu kaljaasi Muisto haaksirikkoutui myrskyssä 29.10.1917. Haaksirikkopaikka on Söderbyssä, noin 20 kilometriä Loviisasta kaakkoon. Muisto oli 22 metriä pitkä ja 7,3 metriä leveä 87 rekisteritonnin alus. Se oli rakennettu Virolahdella vuonna 1915. Omistajina olivat John Nurminen ja Selim Eriksson.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.

Yksipuinen ruuhi

Ruuhi nostettu kesäasunnon rantaan Joutsan pitäjässä. Ei paikkatietoja.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Ilmari

S/s Ilmari on tervahöyryn hylky Taipalsaaren Keurulahdella, noin 10 metriä rannasta. Puurakenteisessa hylyssä on rautakaaret. Hylyn pituus on 28,4 metriä ja leveys 7,3 metriä.

Uuraansaari

Hylky on Uuraansaaren itärannan lähellä. Hylyn pituus on noin 30 metriä ja leveys noin kuusi metriä. Pohjan syvyys neljä metriä.