Villinginsalmen puuhylky

Itä-Helsingissä, Villinginsalmen eteläpuolella, on noin 16 metriä pitkä hajonnut puuhylky 12 metrin syvyydessä. Siinä ei ole havaittu ei moottoria eikä takilaa. Hylky on veneväylän alueella, joten se on lähinnä talvisukelluskohde.

Hylystä on tehty Sketchfab-sivustolle 3D-malli.

Tarkemmat tiedot hylystä löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI nappia tuossa alla.

Kalvön länsipuolen hylky

Merenkulkulaitoksen 2008 luotauksen yhteydessä Tammisaaren edustalta löydetty 10-11 m pitkä limisaumainen hylky. Alus on saattanut olla ns mutaproomu. Kyseessä saattaa olla myös karjan, heinän tai muun kuljettamiseen käytetty alus.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Mustamaan hylky

Virolahdella, Mustamaan pohjoispuolella, on ison puualuksen hylky.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Engelsmannens kläppenin hylky

Paikalla on kölillään oleva puualuksen osin hajonnut hylky. Laidat nousevat 3-4 metrin korkeuteen.

Vassaaren väylän hylky

Kotkassa, Kuutsalon ja Vassaaren välisessä salmessa on vanhan puuhylyn pohjaosa.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä.

Katso myös tapahtumapaikan yleiskuvaus .

Mygganin länsipuolen hylky

Jussaröstä lounaaseen olevan Myggan-luodon länsipuolella on ison puurunkoisen aluksen hylky laajalla alueella. Hylkyä kutsutaan myös nimellä Micapele.

Nyhamnin hylky

Ahvenanmaalla, Lemlandista lounaaseen, Nyhamnin saaren länsipuolella on noin 30 metriä pitkä purjealuksen pohja noin 20 metrin syvyydessä.

Kobbenin koillispuolen hylky

Hauensuolen itäisen luodon, Kobbenin, pohjoispään koillispuolella on suuren puisen aluksen osa, ehkä perän kappale. Sen pituus on noin 10 ja korkeus 5 metriä.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä.

Siipiratashinaaja Diana

Venäläinen siipiratashinaaja Diana lähti 5.10.1854 Suomenlinnasta Ruotsinsalmeen toisen hinaajan kanssa. Tarkoituksena oli hinata siellä olevat tykkiveneet talveksi Helsinkiin. Jo parin tunnin kuluttua lähdöstä Diana kuitenkin ajoi karille Sipoonselällä, Gråskärin länsipuolella. Alus upposi kymmenessä minuutissa. Henkilövahinkoja ei tullut.

Hylky on maailman vanhin näin hyvin säilynyt siipirataslaiva.

Hylky löytyi viistokaiutuksella elokuussa 2018. Hylyllä sukelsivat ensimmäisinä 17.10.2018 Jorma Karvonen ja Jaakko Virkkala Urheilusukeltajat ry:stä. Urheilusukeltajat ry ja Finnairin Sukeltajat ovat yhteistyössä poijuttaneet hylyn toukokuussa 2019. Sami Paakkarisen aloitteesta Diana on nyt yhteisöllinen tutkimushanke ja Museovirasto suunnittelee sinne hylkypuistoa.

Hylylle on avattu julkinen facebook-sivusto ”Siipiratashinaaja Diana”.

Lauttasaaren hylky

Helsingin Lauttasaaren länsipuolella rannan tuntumassa on tuntemattoman veneen hylky. Hylky on noin 5-6 metirä pitkä, melko tylppäkeulainen, limisaumainen ja sen perä on muotoiltu. Toinen kylki on melkein kokonaan pohjasedimentin sisällä. Hylky on voinut olla soutuvene, mutta on mahdollista, että siinä olisi ollut purjekin.

Hylky sijaitsee Lauttasaaren vanhan sillan kupeessa, meren rantaa kulkevan kevyen liikenteen väylän vieressä olevan kaapelitaulun edustalla.
Rannasta lähtevä kaapeli kulkee hylyn keulan edestä. Hylky on n. 20-30 m etäisyydellä rannasta, 3-4 metrin syvyydessä.