Uppoluodon hylky

Hylky on hajonnut Uppoluodon matalikon eteläpuoleisessa syvänteessä useaan osaan. Alus on ollut todennäköisesti 1800-luvun loppupuolella havupuusta rakennettu tasasaumainen alus. Hylystä on tavattu vain erillisiä kyljen palasia laajalla alueella 10-14 metrin syvyydeltä.

Suomen meriarkeologinen seura kuvasi ja mallinsi isoimpia hylyn osia 2024.

 

Bokull Örenin hylky

Puisen aluksen ranka pystyssä pohjalla.

Malskäretin hylky

Maalahden saaristossa on puualuksen hajonnut hylky matalassa vedessä. Hylky on Trutören-saaren itäpuolella, Malskärspottenissa.
<br\>Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä, kohdetunnus 1000045177. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Hästö Busö lounaispuolen hylky

Tammisaaren eteläpuolella olevan Hästö Busö saaren lounaispuolella on ison kaksimastoisen purjelaivan hylky. Hylky on muodossaan. Jäljellä on paljon yksityiskohtia, kuten ankkuri, peräsinpinna, kuusi pientä tykkiä ja lastina olleita astioita.

13.12.2022 Museovirasto vahvisti hylylle muinaismuistolain mukaisen suoja-alueen. Sen halkaisija on 800 m ja keskipisteenä itse hylky. Suoja-alueelle sukeltamiseen ja ankkurointiin tarvitaan Museoviraston lupa. Tämä on Suomen kuudes suoja-alue.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Kaittun hylkyhavainto

Uudessakaupungissa, Kaittun saaren itäpuolella, kalastajan 3D-kaikuluotaimessa näkyi pohjassa oleva isohko pohjois/etelä-suuntainen hylky. Sen kymmenkunta kaarta tai ruodetta näkyivät selvästi.
Hylky on tutkimaton.

Barlius-ryhmä etsi viistokaiulla hylkyä kesällä 2024 löytämättä sitä.

Kuhmoistenlahden hylky

Kuhmoisten Kuhmoistenlahdessa hyvin säilynyt puualuksen hylky. Se saattaa liittyä paikalla aikanaan toimineeseen teollisuuteen.

Kohteen tarkemmat tiedot löytyvät Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Rauman edustan purjealus 2

Tiedonantoja merenkulkijoille N:o 12 v. 1918, ks. kuva, sisältää kolmen hylyn paikat Rauman edustalla. Tämä on tiedonannon toinen hylky. Paikka on Rauman Santakarista noin 5 mpk länsilounaaseen. Muuta tietoa tai havaintoa hylystä ei ole.

Huom! Barlius viistokaiuttanut kesällä 2021 n. 200m säteellä paikasta, ei mitään havaintoja hylystä.

Rauman edustan purjealus 1

Tiedonantoja merenkulkijoille N:o 12 v. 1918, ks. kuva, sisältää kolmen hylyn paikat Rauman edustalla. Tämä on tiedonannon ensimmäinen hylky. Paikka on Rauman Santakarista noin 5 mpk länsilounaaseen. Muuta tietoa tai havaintoa hylystä ei ole.

Tiedotteen kolmannen hylyn on Barlius-ryhmä viistokaiuttanut heinäkuussa 2021.

Huom! Barlius viistokaiuttanut paikan kesällä 2021 n. 200m säteellä, ei mitään havaintoja hylystä.

Hakolahden vene

Hämeenlinnassa, Vanajaveden Hakolahdessa on paineviemärin alle jäänyt veneen hylky. Vain veneen keula nousee pohjasedimentistä.

Kohteen varsinaiset tiedot löytyvät Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä. Klikkaa MJ-REKISTERI linkkiä vieressä.

Tiutisen itäpuoliset hylyt

Toukokuussa 2019 löysivät Merivartioston sukeltajat Kotkassa, sukellusleirin harjoituksissa, kaksi uutta hylkyä Tiutisen itäpuolelta. Ne löydettiin viistokaikuluotaimen ja ROVin avulla. Hylkyjen oletetaan olevan Ruotsinsalmen taistelujen ajoilta vuosina 1788-1790. Toisen arvellaan olevan ruotsalaisten väyläesteeksi upottama fregatti ja toisen taistelussa uponnut venäläinen alus.

Lisäksi tutkittiin St. Nikolain hylkyä. Sen vierestä löydettiin noin 15 m pituinen puurakenne, joka todettiin aivan omaksi hylykseen. Tähän saakka sitä on pidetty osana St. Nikolain hylkyä.