Nordö

Saaristomerellä Vuoluodon (Volot) etelärannassa lepää tiili-, sora- ja sementtilastissa ollut hylky. Kyseessä on upotessaan jo varsin iäkäs maarianhaminalaisalus, jota oli nykyaikaistettu 1960. Tämä 220 dwt:n rautalaiva oli 25 metriä pitkä. Sen omisti 25-vuotias Stig Danielsson, joka oli mukana myös Nordön viimeisellä rahtiajolla Stor Mälöstä Maarianhaminaan. Kapteenina oli Per Hägglund ja kolmantena ja samalla ainoana miehistön jäsenenä Veikko Mäki.

Nauvon vesillä käytiin karilla ja laiva alkoi kallistua sisään puskevan veden voimasta. Tämä havaittiin läheltä ohittaneesta autolautta Nordiasta, josta ehdittiin lähettää hätäsanoma Turun merivartioasemalle ennenkuin miehet olivat ryhtyneet laskemaan Nordön ainutta pelastusvenettä. Veneessä joukko ei kuitenkaan kauan saanut olla vaan veden varaan jouduttiin uppoavan Nordön imun kaadettua veneen.

Hägglund ja Mäki nousivat pian pintaan, mutta Danielsson vaipui alas laivansa mukana. Pelastuneet poimittiin Nordialle samalla kun Turusta paikalle kiirehti vartiolaivat Aallotar ja Eckerö. Hylyn päälle tultaessa merivartioylikersantti Mäkeläinen oli jo varusteissaan ja sukelsi hylkyyn, josta löysikin Danielssonin ruumaan vajonneena. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä.

Tekstin laatija: Vaheri-Hyvärinen-Saari
Tyypi: moottorilaiva
Aika: 16.6.1966
Paikka: Parainen, Volot

Hylystä muualla:Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlahdella ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996
  • Helsingin Sanomat 17.6.1966

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 10,536' N , 21° 25,536' E (Geo link)
Paikannustarkkuus:
Materiaali
Tyypi: moottorilaiva
Kotipaikka: Suomi
Uppoamisaika: 16.6.1966
Uppoamispaikka: Parainen, Volot
Uppoamispaikka ,

Pituus: 25 m
Asento: oikeinpäin, keula kohti rantaa.
Minimisyvyys: keulakansi 0,5 m
Kunto: Teräsrakenteinen rahtialus, jossa yksi ruuma, ohjaushytti takana. Hylky on muodossaan. Takahytti ja skailetti ovat romahtaneet, pala takamastoa pystyssä. Ruumassa yhä tiililastia. Vinssi ja ankkuripeli tallella. Hylky on levän peitossa.

Pohjan syvyys: 3-6 m
Pohjan laatu: hiekka
Näkyvyys: kohtalainen tai huono

Muuta: Vuoluodon eteläpuolella on kaksi punaista poijua. Hylkyalue on näiden välissä. Rannassa on lännestä itään päin lukien ensin suuri kallioalue, metsää, pieni matala kallio, metsää ja suuri yksittäinen kivi. Pienen kallioalueen yläpuolella on nähtävissä kaksihaarainen mänty. Hylky noin 30 metrin päässä rannasta. Ajoittain näkyvyys saattaa olla huono, sillä ruotsinlaivat kulkevat ohi muutaman sadan metrin päästä. Ulkoapäin lähestyttäessä on syytä varoa rannassa olevia vedenalaisia kareja. Hylyn itäpuolella on huonokuntoinen kuulamoottorilla varustettu puuhylky (Vuoluodon hylky) uimaetäisyyden päässä, n. 6 m syvyydessä.

Laatijat: Päivi Vaheri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Array ( [Kohde.luontipvm] => 30.6.1999 [Kohde.id] => nordo [Kohde.tekstinlaatija] => Vaheri-Hyvärinen-Saari [Kohde.suomennos] => [Kohde.Alus.tyyppi] => moottorilaiva [Kohde.Alus.vetoisuus] => 220 dwt. [Kohde.Alus.Alkupera.kotipaikka] => Suomi [Kohde.Alus.Alkupera.rakennusvuosi] => [Kohde.Uppoaminen.aika] => 16.6.1966 [Kohde.Uppoaminen.paikka] => Parainen, Volot [Kohde.Hylky.Osa.pohjansyvyys] => 3-6 m [Kohde.Hylky.Osa.pohjanlaatu] => hiekka [Kohde.Hylky.Osa.nakyvyys] => kohtalainen tai huono [Kohde.Hylky.Osa.pituus] => 25 m [Kohde.Hylky.Osa.leveys] => [Kohde.Hylky.Osa.asento] => oikeinpäin, keula kohti rantaa. [Kohde.Hylky.Osa.minimisyvyys] => keulakansi 0,5 m [Kohde.Hylky.Osa.kunto] => Teräsrakenteinen rahtialus, jossa yksi ruuma, ohjaushytti takana. Hylky on muodossaan. Takahytti ja skailetti ovat romahtaneet, pala takamastoa pystyssä. Ruumassa yhä tiililastia. Vinssi ja ankkuripeli tallella. Hylky on levän peitossa. [Kohde.Hylky.Osa.muuta] => Vuoluodon eteläpuolella on kaksi punaista poijua. Hylkyalue on näiden välissä. Rannassa on lännestä itään päin lukien ensin suuri kallioalue, metsää, pieni matala kallio, metsää ja suuri yksittäinen kivi. Pienen kallioalueen yläpuolella on nähtävissä kaksihaarainen mänty. Hylky noin 30 metrin päässä rannasta. Ajoittain näkyvyys saattaa olla huono, sillä ruotsinlaivat kulkevat ohi muutaman sadan metrin päästä. Ulkoapäin lähestyttäessä on syytä varoa rannassa olevia vedenalaisia kareja. Hylyn itäpuolella on huonokuntoinen kuulamoottorilla varustettu puuhylky (Vuoluodon hylky) uimaetäisyyden päässä, n. 6 m syvyydessä. [Kohde.Hylky.Osa.laatija.1] => Päivi Vaheri [Kohde.Hylky.Osa.laatija.2] => [Kohde.Hylky.Osa.laatija.muut] => [Kohde.Video.tekija] => [Kohde.Video.youtube_code] => [Kohde.Video.tarina] => [Kohde.lahdetiedot.julkiset] => Hylkyjä Suomenlahdella ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996 Helsingin Sanomat 17.6.1966 [Kohde.lahdetiedot.piilotetut] => [Kohde.lahdetiedot.lisatiedot] => [Kohde.linkit] => Nordön varhaiset vaiheet majakkalaivana Nordö Suomen kauppalaivastotietokannassa [Kohde.muutosloki] => 30.6.1999 5.2.2001/RS lisäsi kkj:n ja tarkensi koordinaattien osia 27.12.2009/JSa tarkensin koordinaatteja ja lisäsin hylkykortin muuta-kohtaan paikkatiedot palautteen 30.9.2009 mukaan, korjasin muutenkin ko. kohdan tekstiä 07.10.2012 Muutin koordinaatit 60 10,607 21 25,952 nykyiseen muotoon, nämä oli Vuoluodon hylyn koordinaatit ja lisäsin viistokaikukuvan. Molemmat Matti Ylitalon palautteen mukaan. Samalla muutin paikan Houtskari, Vuoluoto nykyiseen muotoon 3.11.2013/PV julkaisi Ylitalon viistokaikukuvan nordo_2.jpg. 20.3.2010/RS lisäsi SKL-linkin 28.7.2021/RS lisäsi Barliuskuvat ja päivitti paikan sen mukaan 1.8.2021/RS lisäsi yleiskuvan ja päivämäärän kuvateksteihin [Kohde.xmlkommentit] => [gpsLatitude] => 60.175605 [gpsLongitude] => 21.425603 [Kohde.Hylky.Osa.koordinaattijarjestelma] => WGS84 )
hahaaarray(0) { }